Skulpture u javnom prostoru

Alem Korkut je autor više skulptura u javnom prostoru, među kojima skulpture „Karijatida“ u Pazinu (2002.), spomenika biciklu u Koprivnici (2005.), spomenika poginulim braniteljima Domovinskog rata u Šibeniku (2006.), Karlovcu (2009.), te spomenika hrvatskoj slobodi za branitelje iz Domovinskog rata u Koprivnici (2016).
Ove javne skulpture svjedoče o Korkutovom senzibilitetu i vještini da se određena ideja artikulira u znak i kao takva trajno smjesti
u gradsko tkivo kako bi se posredstvom dinamike i provokativne artikulacije forme, u centar zbivanja pozvali građani i slučajni prolaznici.

Kreativna suverenost i originalnost čine Korkuta umjetnikom snažnih izražajnih mogućnosti.
Svojim inovativnim pristupom zahtjevnoj problematici javne skulpture posvećene memoriranju žrtava Domovinskog rata zaslužio je titulu tvorca nekih od najupečatljivijih javnih spomenika nastalih u samostalnoj Hrvatskoj.
Okrenuti prije svega građanima, korisnicima prostora, njegove intervencije u prostoru uvijek postaju nerazdvojiv dio urbanoga tkiva i jedne od simbola prostora u kojemu su postavljene.

Spomenik poginulim braniteljima u Karlovcu, popularno nazvan „Četiri rijeke“ ubrzo nakon postavljanja 2009. godine postaje jedno od sastajališta Karlovčana i mjesto gdje se teška tema ratnih stradanja susreće sa uobičajenim gradskim životom. Jednako tako, „Spomenik slobodi“ u Koprivnici stvara novu kvalitetu života u centru grada pretvarajući zapušteni prostor parka u reprezentativno memorijalno područje, inovativno promovirajući temu zvuka u spomeničke memorijalne svrhe.

Realizirani projekti

Kostanjevica na Krki, Forma Viva, “moonbeams”, drvo, 2023.


Kompas Golubinjak


Heart of Sinay, 2019


Spomenik poginulim braniteljima Domovinskog rata u Šibeniku (2006.)


Spomenik poginulim braniteljima Domovinskog rata u Karlovcu


Karijatida, Pazin (2002.)


alem korkut

Spomenik slobodi, Koprivnica (2016.)


Spomenik biciklu u Koprivnici (2005.)


Spomenik braniteljima i osloboditeljima Bihaća


Nerealizirani projekti